Website update

Eind december heb ik mijn website overgezet naar WordPress en mijn oude (externe) blog geïntegreerd in deze site. Alle content is inmiddels overgezet en te bekijken, alleen grafisch gaan er hier en daar nog dingen mis. Ik ben momenteel druk bezig dit te herstellen.

Transport in Londen: Wijzigingen in de afgelopen 20 jaar

London Bridge Station werd tussen 2009 en 2018 verbouwd.

Pas geleden vond ik een oude London Tube Map uit 1999 terug. Twintig jaar later is deze niet te vergelijken met de huidige kaart; in de afgelopen decennia zijn een groot aantal grote infrastructurele projecten gerealiseerd. In deze blogpost een terugblik op deze wijzigingen en een vooruitblik naar de toekomst.

 

Wijzigingen in de afgelopen 20 jaar


 
Vergelijk de Tube Map van 1999 (links) met de kaart van 2019 (rechts) door het verschuiven van de slider. Kaarten via Transport for London.

 

 • Jubilee Line Extension: In 1999 werd de Jubilee Line verlengd van Green Park naar Stratford. Voor deze uitbreiding van het netwerk werden 8 nieuwe stations gebouwd en 4 al bestaande stations uitgebreid.
 • Uitbreiding van het Docklands Light Railway (DLR) netwerk: Aan dit netwerk in het oosten van de stad zijn in de afgelopen decennia verschillende trajecten toegevoegd;
  • Island Garden naar Lewisham in 1999 (5 stations)
  • Canning Town naar King George V in 2005 (4 stations)
  • King George V naar Woolwich Arsenal in 2009 (1 station)
  • Canning Town naar Stratford International in 2011 (5 stations)
 • High Speed 1 (HS1): De hogesnelheidslijn die Londen (St Pancras International) met de Kanaaltunnel verbind werd in 2007 geopend.
 • London Overground: Een netwerk van spoorlijnen rondom het centrum van Londen. In 2007 werd het eerste deel, de North London Railway, onderdeel van Overground. In de daaropvolgende jaren is het netwerk steeds verder uitgebreid door zowel het opnemen van bestaande spoorlijnen als het maken van nieuwe verbindingen. Vanaf 2012 vormt het netwerk een gesloten ronde om centraal Londen.
 • East London Line: In 2007 werd deze metrolijn gesloten om na renovatie en uitbreiding in 2010 geopend te worden als onderdeel van het Overground netwerk.
 • Nieuwe stations: In 2008 werden zowel Heathrow Terminal 5 (Piccadilly Line) als Wood Lane (Circle Line en Hammersmith & City Line) geopend.
 • Cirlce Line Extension: Vanaf 2009 vormt de Circle Line geen gesloten ronde meer rondom het centrum van Londen. Door de toevoeging van het traject Hammersmith-Paddington (tevens Hammersmith & City Line) loopt het traject nu van Edgware Road naar Hammersmith.
 • TFL Rail: Momenteel staan er op de metrokaart twee losse trajecten (Liverpoolstreet – Shenfield vanaf mei 2015 en Heathrow – Paddington vanaf mei 2018) die in de toekomst onderdeel worden van Crossrail.
 • Andere nieuwe toevoegingen op de Tube map:
  • De Emirates Air Line (geopend in 2012) is een kabelbaan in het oosten van Londen. Onderdeel van de sponsordeal was de plaatsing op de Tube Map.
  • Het tramnetwerk in zuid Londen (geopend in 2000) staat vanaf 2016 op de Tube Map.
 • Station upgrades: De volgende grote stations werden in de afgelopen jaren gerenoveerd vergroot.
  • Stratford (1999 en 2011)
  • St Pancras (2007)
  • Blackfriars (2012)
  • King’s Cross (2012)
  • London Bridge (2018)
  • Waterloo (2019)
  • Farringdon (tot 2023)
  • Euston (tot 2026)

 

In aanbouw

 • Crossrail: Het meest ambitieuze plan in uitvoering is Crossrail. Deze regionale oost – west verbinding van Reading / Heathrow naar Shenfield / Abbey Wood gaat dwars door (onder) het centrum van London. De eerste fase van dit 16 miljard Britse pond kostende project had in 2018 geopend moeten zijn. Deze opening in echter tot nader order uitgesteld.
 • Thameslink programme: Thameslink is sinds 1988 een traject in het Britse spoornetwerk. Een sectie van deze route (Elephant & Castle – Kentish Town) loopt door het centrum van London en vormt daarmee een snelle noord-zuid verbinding. Vanwege capaciteitsproblemen is men al vanaf 2007 bezig met een upgrade van het traject. Deze omvat onder andere het uitbreiden van stations en het boren van nieuwe tunnels. Naar verwachting is het project dit jaar volledig afgerond.
 • Verlenging van de Northern Line: De Northern Line wordt vanaf Kennington uitgebreid met twee stations. Via Nine Elms rijden de metrotreinen door naar het voorlopige eindpunt Battersea waar momenteel een grootschalige gebiedsontwikkeling plaats vind. Er is rekening gehouden met een eventuele uitbreiding in een later stadium richting Clapham Junction. De geplande opening van 2020 is verschoven naar 2021.
 • High Speed 2 (HS2): Tweede hogesnelheidslijn van Londen (Euston) naar Birmingham (2026, fase 1) en Manchester / Leeds (2033, fase 2).

 

Gepland

 • Uitbreiding Overground; In de periode 2019-2021 wordt de Overground met 4,5 km verlengt van Barking naar Barking Riverside. Hiermee wordt de grootste woonwijk in aanbouw in oost London (bijna 11.000 nieuwbouwwoningen) beter ontsloten. Andere uitbreidingsplannen zijn nog niet concreet.
 • Verlengen Bakerloo Line; Er zijn plannen om de metrolijn te verlengen van Elephant & Castle naar Lewisham, en mogelijk nog verder. Voor deze verlenging zijn twee nieuwe stations gepland. Daarnaast zal de lijn aansluiten op twee bestaande stations; New Cross Gate en Lewisham.
 • Crossrail 2: Na de oost-west verbinding in de vorm van Crossrail 1, zal Crossrail 2 een nieuwe regionale noord-zuid verbinding worden. Het traject zou van Broxbourne naar Shepperton / Hampton Court / Chessington South / Epsom moeten lopen. Naar verwachting start de constructie van dit project in 2023. De opening zou na 2030 plaats vinden.
 • Splitsen Northern Line: De Northern Line is een complexe lijn met verschillende aftakkingen. Al vanaf het begin van deze eeuw bestaat de wens om deze metrolijn op te splitsen in twee verschillende lijnen. De bottleneck is momenteel het drukke Camden Town Station. Naar verwachting wordt dit station in de periode 2020-2024 grondig gerenoveerd. Na deze renovatie zou de splitsing technisch mogelijk moeten zijn.
 • Uitbreiden DRL: Er zijn studies gedaan naar verschillende trajecten waarmee het DLR netwerk is te verlengen. Momenteel zijn geen van deze plannen concreet.

Architecture of the Games Magazine #2 – February 2019

Precies een jaar geleden vonden in PyeongChang, Zuid Korea, de XXIII Olympic Winter Games plaats. Een editie die om meerdere redenen de boeken in zal gaan; niet alleen vanwege de deelname van Noord Korea en de memorabele sportprestaties, maar ook vanwege de uitstekende organisatie van het evenement en de Zuid-Koreaanse gastvrijheid.

PyeongChang is een district in de oostelijke provincie Gangwon-do, gelegen op 130 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De wedstrijdlocaties waren verdeeld over twee clusters: een ‘Mountain Cluster’ in PyeongChang en een ‘Coastal Cluster’ in de kuststad Gangneung. Zes nieuwe venues waren gebouwd voor de Olympische Winterspelen: twee in de Mountain Cluster en vier in de Coastal Cluster.

De ‘Mountain Cluster’ had het vijfhoekige Olympische Stadion als blikvanger. Dit stadion was het eerste tijdelijke Olympisch Stadion in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Competities vonden plaats in Alpensia (inclusief in een nieuw gebouwde bobsleebaan), Yongpyong, Jongseon en Bokwang.

In de ‘Coastal Cluster’ vonden alle ijssporten plaats in vijf venues. Eén daarvan bestond al: het Curling Center uit 1998 in het noorden van de stad. Drie nieuwe venues werden gebouwd in de buurt van het Curling Center en samen vormden deze het Gangneung Olympic Park. Daarnaast werd een nieuw ijshockey stadion gebouwd nabij de Kwandong Catholic University in het zuidoostelijke deel van Gangneung.

Tijdens de eerste week van de Spelen verbleef ik in Gangneung en bezocht ik evenementen in beide clusters. Het foto essay in dit magazine documenteert mijn bezoek. Mijn doel was het vastleggen van de volledige Olympische bezoekersbeleving; tonen van het deel van de Spelen dat vaak verborgen is voor kijkers thuis.

 

Preview

Documentaire tip; Brasilia: Life After Design

Trailer

Brasilia: Life After Design Premiere Trailer from Bart Simpson on Vimeo.

 

Samenvatting

Located 2 000 kilometres from the Amazon and 18 hours from Rio, the city of Brasília – the capital of Brazil – is a mythical place: a concrete utopia born out of the desert.

In 1956 at the rebirth of Brazilian democracy, visionary architect Oscar Niemeyer and urbanist Lúcio Costa invented an urban plan and structures that would attempt to micromanage the daily activity of human life. The unabashed goal was to create the space that would birth “the new Brazilian citizen”.

Now the stark beauty of the city acts as a backdrop to isolation, changing values, and the dynamic power and politics of today’s Brazil.

The haunting ambience of Niemeyer and Costa’s dream echoes through the lives of a range of characters, each trying to make their mark in the city of today: Sergio, the stalwart urbanist who defends the city plan but knows it must adapt; Helize, studying to become a federal civil servant – the dream of so many Brazilian students. And Willians, a street vendor by day, who tries to find meaningful connection in a city built to divide.

Brasilia: Life After Design takes us to a city rarely seen by the international viewer: what is it like to live in someone else’s idea?

 

Lees meer

Een kijkje achter de schermen bij de Olympische Spelen (2)

De Olympische Spelen zijn een evenement van enorme schaal. Het International Olympic Committee heeft opnieuw een serie video’s op YouTube gezet die een indruk geven van hoeveel er komt kijken bij de organisatie van “The Greatest Show on Earth”.

Alle links verwijzen naar YouTube.
Bekijk hier de eerste reeks uit 2016.

 

The Venue Concept Strategy

Press Operations – Media Village

Engagement

Building Event Capability within an OCOG

Olympic Family Services

People Management

Olympic Airport Operations

Press Operations – Olympic Information Services (OIS)

The PyeongChang 2018 Games Experience

The PyeongChang 2018 Spectator Experience

PyeongChang 2018 Technology Overview Film

Games Operational Readiness

Transport Services Design

Daily schedule of activities (C3 forums)

Venue Communications Center – VCC

The medals plaza ceremonies

The Critical Role of Radio Communications (TEC)

Telecoms Networks at the Olympic Games – Fixed & Mobile (TEC)

Serpentine Pavilion 2017

Het Serpentine Pavilion 2017 was ontworpen door Diébédo Francis Kéré (1965, Burkina Faso). Bekijk in het onderstaande boek de foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn bezoek in augustus 2017;

 

Lees meer over de paviljoens uit de afgelopen jaren: