Serpentine Pavilion 2011

Sinds 2000 nodigt de Serpentine Gallery in Londen elk jaar een internationale architect, die nog geen gebouw heeft gerealiseerd in Engeland, uit om een tijdelijk paviljoen te ontwerpen. De architect krijgt zes maanden om het paviljoen te ontwerpen en te realiseren, waarna deze drie maanden te bezoeken is door het publiek. In de afgelopen jaren hebben onder andere Zaha Hadid, Oscar Niemeyer en SANAA paviljoens mogen ontwerpen.  Nederlandse architecten die uitgenodigd zijn, zijn Rem Koolhaas (2006, samen met Cecil Balmond) en MVRDV. (2004, het enige paviljoen dat nooit gerealiseerd is)

Het paviljoen van dit jaar is ontworpen door Peter Zumthor.  De Hortus Conclusus ziet er vanaf buiten uit als een zwarte doos met zowel aan de voor-, als achterzijde drie openingen. Binnen komt men via een gang in een, door de Nederlander Piet Oudolf ontworpen tuin. De dubbele muren zorgen ervoor dat geluid van buiten niet doordringt in het paviljoen. Zittend in de tuin is aan niets te merken dat je je in een miljoenenstad bevindt.

Peter Zumthor over het concept:

Serpentine Gallery Pavilion 2011 by Peter Zumthor from Serpentine Galleries on Vimeo.

 

Een aantal foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn bezoek aan het paviljoen:

 

Onlangs heeft uitgeverij Taschen een boek uitgegeven over 10 jaar Serpentine Gallery Pavilions. Meer informatie over dit boek is hier te vinden.

©2009-2024 Martijn Giebels