London 2012; Twee jaar later (deel 4 van 4)

Deel 4 van 4 in een serie blog posts over de erfenis van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. In dit deel een samenvatting en conclusie. (Lees hier deel 1deel 2 en deel 3)

 

Samenvatting

De twee kernwoorden in het bid waarmee Londen in 2005 op het IOC congres in Singapore de Spelen binnenhaalde waren Inspire en Legacy. [1] De visie en ruimtelijke plannen reikten veel verder dan twee weken topsport in de zomer van 2012. De Spelen moesten een nieuwe generatie inspireren om te sporten en zich in te zetten voor de samenleving. Daarnaast moesten de Spelen in oost Londen een ingrijpende gebiedsontwikkeling op gang brengen waarin een oud en vervuild industriegebied bij Stratford in een periode van 25 jaar herbestemd werd. De Legacy.

We aim to create a pioneering model of urban regeneration: sustainable infrastructure for sustainable lifestyles.

Andrew Altman, chief executive, the development corporation, 2012 [2]

In 2030 moeten wonen, werken, sport en cultuur samenkomen in het Queen Elizabeth Olympic Park. [3] Amper twee jaar na de Spelen (en 9 jaar na Singapore) is de voortgang opmerkelijk.

 

© Google Earth
© Google Earth

 

Transport

Om dit plan tot een succes te maken was een goede ontsluiting noodzakelijk. Stratford Station uit 1839 is ingrijpend uitgebreid. Tegenwoordig stoppen hier London Underground, DLR, National Rail en London Overground treinen. Het station was tijdens de Spelen de belangrijkste toegangspoort tot het Olympic Park. Op loopafstand is het nieuwe station Stratford International in 2009 geopend. De bedoeling is dat hier naast de huidige nationale treinen ook internationale treinen gaan stoppen. In 2016 zullen deze twee stations binnen transportzone 2 vallen. Hierdoor wordt het goedkoper (en aantrekkelijker) om vanuit centraal Londen richting Stratford te reizen. [4]

Sport

Direct na het sluiten van de Paralympische Spelen werd het Olympic Park weer de grote bouwplaats die het ook in de 7 jaar voor de Spelen was. De drie tijdelijke venues werden gedemonteerd, evenals de twee vleugels met tribunes van het Aquatics Centre. Na de Anniversary Games in juli 2013 waarmee de eerste “verjaardag” van de Spelen gevierd werd is ook aan de ingrijpende verbouwing van het Olympic Stadion begonnen. Eton Manor en het Velodrome zijn licht aangepast en uitbreid. Momenteel, zomer 2014, zijn 4 van de 5 permanente venues heropend en publiek toegankelijk. Opvallend is de laagdrempeligheid van de venues. Rijden in het Velodrome of baantjes trekken in het Olympische bad is niet alleen voorbehouden aan (top)sporters.

Wel kunnen er vraagtekens gezet worden bij de herbestemming van het Olympic Stadium. Het oorspronkelijke plan was dat na de Spelen de stalen tweede ring verwijdert zou worden waardoor een klein atletiek stadion over zou blijven.

 

© Populous
© Populous

 

Momenteel wordt het het station echter getransformeerd naar een voetbalstadion, (UEFA categorie 4) tevens geschikt voor atletiek, met West Ham United FC (99 jaar) en British Athletics (50 jaar) als huurders. Deze verandering van plannen heeft een aantal ingrijpende consequenties tot gevolg. Ten eerste moet het dak vervangen worden. Het originele dak overkapte niet volledig de tribunes en was ook niet geconstrueerd voor zo’n lange periode. Omdat het nieuwe dak groter en zwaarder wordt moet de stalen ring rondom het stadion inclusief fundering versterkt worden. Om de typische Engelse voetbalsfeer te krijgen wil West Ham de tribunes dicht op het veld. Hiertoe wordt de betonnen eerste ring (die dus als enig onderdeel geconstrueerd was om na de Spelen over te blijven) verwijdert en vervangen door verschuifbare tribunes. Deze tribunes worden tijdens voetbalwedstrijden over de atletiekbaan geschoven. Het gevolg hiervan is dat er tussen de eerste en tweede ring een enorme afstand ontstaat. Een stadion in een stadion wat de sfeer en beleving zeker niet ten goede zal komen.

 

westhamseats
© Populous

 

Ook het hele proces tot het vinden van een nieuwe functie en eigenaar/huurder verliep zeer moeizaam. Al in 2010 begon de eerste bid-fase om een koper voor het stadion te vinden. Na onderhandelingen, onafhankelijk onderzoek, diverse rechtzaken en een tweede bid-fase werd pas in 2013 een overeenkomst gesloten met West Ham. Deze overeenkomst kreeg veel kritiek vanwege de financiële voorwaarden. De oorspronkelijk bouwkosten van het stadion bedroegen ongeveer £486 miljoen. [5] Daar komt nu naar schatting £200 miljoen bij voor de verbouwing terwijl West Ham maar ongeveer £15 miljoen hieraan bijdraagt bovenop een huur van £2,5 miljoen per jaar. [6] Recente problemen met de staalconstructie hebben mogelijk een kostenoverschreiding tot gevolg. [7] Daarnaast moet de toekomst uitwijzen of het Olympic Stadium niet te groot is voor West Ham. De capaciteit van 80.000 tijdens de Spelen wordt teruggebracht naar 54.000. Het huidige stadion van West Ham, Upton Park, telt maar 35.600 stoelen.

De planning is dat het stadion over twee jaar volledig opgeleverd wordt. Onlangs zijn nieuwe renders vrijgegeven. [8]

Wonen

Rondom het park komen 5 nieuwe woonbuurten; Chobham Manor, East Wick, Sweetwater, Pudding Mill en Marshgate Wharf. Daarnaast zijn de appartementen van het voormalige Olympic Village sinds december 2013 bewoont en komen er woningen in het nog te bouwen zakelijke district The International Quarter. De bouw van de eerste 200 woningen is in juli 2014 gestart. [9]

Werken

Nieuwe kantoorlocaties komen voornamelijk op twee plaatsen. Ten eerste het nieuwe zakelijke district The International Quarter tegenover het Westfield Stratford City Shopping Centre. (geopend in 2011, één van de grootste in Europa) Daarnaast wordt het Olympic Press and Broadcast Centre omgebouwd tot Here East, een verzamelgebouw voor bedrijven in de creatieve en digitale industrie. [10]

Cultuur en Educatie

Op de locatie van de Water Polo Arena komt de cultuur en educatie cluster Olympicopolis. In dit cluster komen in ieder geval uitbreidingen van het University College London en het Victoria and Albert Museum. Mogelijk aangevuld met dependances van The Smithsonian en/of het Guggenheim Museum. Onlangs is de internationale prijsvraag voor dit gebied gestart. [11]

Maar ook nu al is er op dit gebied genoeg te beleven in het park. Naast de architectonische hoogstandjes is de wandelroute ‘Art in the Park’ (onderdeel van het London 2012 Festival) weer toegankelijk. [12] Tevens worden er regelmatig uiteenlopende culturele evenementen en festivals in het Queen Elizabeth Olympic Park gehouden.

 

 

Conclusie

Hoewel er al veel gebeurt is in de afgelopen 9 jaar, is het nog te vroeg om te oordelen of de herontwikkeling van dit gebied geslaagd is. Er moeten nog 5 woonbuurten, het zakendistict en de cultuur/educatie cluster gerealiseerd worden. Daarnaast zijn de verbouwingen van het Olympic Stadium en het Olympic Press and Broadcast Centre nog in volle gang. De voortekenen zijn echter positief. Het gebied is goed ontsloten door verschillende transportnetwerken en de enorme diversiteit aan functies en voorzieningen zal een brede doelgroep aanspreken. Gezien het huidige tekort aan (betaalbare) woningen in Londen zal er veel vraag zijn naar de nieuwe woonruimte. De tijd zal leren of er ook (en in welke mate) betaalbare woningen gebouwd gaan worden. De eventuele komst van The Smithsonian en/of het Guggenheim Museum zal tot gevolg hebben dat een grotere stroom buitenlandse toeristen naar Stratford trekt. Nu lijkt het park vooral in trek te zijn bij de lokale bevolking.

Door binnen 2 jaar 4 van de 5 nieuwe permanente venues te heropenen onderscheidt Londen zich van vorige Olympic host cities. In Londen tot zover dus nog geen “white elephants” op dit gebied, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Athene. [13] [14] Al zal het Olympic Stadium tot de oplevering in 2016 (en misschien ook in de jaren erna) een zorgenkindje blijven. Het park en de venues zijn ook de komende jaren verzekert van grote internationale sportevenementen. Afgelopen juli reed het Tour de France peleton door het park en in september werden er de eerste Invictus Games gehouden. [15] Voor de komende jaren staan onder andere het WK Rugby, (2015) EK Zwemmen (2016) en het WK atletiek (2017) gepland.

Met het Queen Elizabeth Olympic Park is Londen een nieuw park rijker. De stad was toch al niet slecht bedeelt met het parken. Waar de oudere parken vaak volgens klassieke principes aangelegd zijn, is het QEOP veel moderner met een grote diversiteit aan landschapstypes. Het QEOP is een echt doe-park, nodigt jong en oud uit tot het ondernemen van sportieve activiteiten en heeft genoeg te bieden aan liefhebbers van kunst en cultuur. Het oppervlakte en de weidsheid die het park nu heeft zal in de toekomst echter worden aangetast door de vele (hoge) nieuwbouw die gepland is. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op de beleving.

 

Bronnen en aanvullende links

 1. London 2012 Candidate File
 2. ‘Your Sustainability Guide to Queen Elizabeth Olympic Park’ [pdf]
 3. Video: Queen Elizabeth Olympic Park post Olympics flythrough
 4. Stations to be re-zoned as part of Olympic legacy [ITV News]
 5. London 2012 Olympic stadium athletics track completed [BBC]
 6. West Ham unveil £150m plans to transform Olympic Stadium into new 54,000-capacity home after signing deal to move in by 2016 [Daily Mail]
 7. Steel problems discovered on Olympic Stadium roof [Construction Enquirer]
 8. London 2012; New renders Olympic Stadium [AotG]
 9. The International Quarter website
 10. Here East website
 11. Design Competition QEOP Cultural District website 
 12. Art in the Park, a Field Guide [pdf] 
 13. Ten years on, Athens 2004 gives Greece little to cheer [Reuters]
 14. 10 Years Since the Olympics, These Photos Show What Athens Has Become [Sports.Mic]
 15. Invictus Games website

 

 

Tekst: © Martijn Giebels

©2009-2024 Martijn Giebels