Serpentine Pavilion 2012

Sinds 2000 nodigt de Serpentine Gallery in Londen elk jaar een internationale architect, die nog geen gebouw heeft gerealiseerd in Engeland, uit om een tijdelijk paviljoen te ontwerpen. De architect krijgt zes maanden om het paviljoen te ontwerpen en te realiseren, waarna deze drie maanden te bezoeken is door het publiek. Na de “Hortus Conclusus” van Peter Zumthor van 2011 is het paviljoen van dit jaar door Herzog & De Meuron en Ai Weiwei ontworpen.

Hoewel Herzog & De Meuron in Engeland al een gebouw gerealiseerd hebben (Tate Modern in London) kregen ze in samenwerking met Ai Weiwei opnieuw een kans om in een Olympische stad een bouwwerk te realiseren. (Het trio ontwierp eerder “The Bird’s Nest” voor de Olympische Spelen in Beijing 2008)

Het paviljoen ligt half verdiept in de grond. 12 kolommen (11 voor elke voorgaande paviljoen in de reeks + een nieuwe) dragen een bijna ronde schijf die als overkapping (en soms vloer) fungeert. Het interieur is gebaseerd op een combinatie van de plattegronden van de 11 eerdere paviljoens en uitgevoerd in bruin kurk.

Zittend onder het maaiveldniveau ontstaat de mogelijkheid de omgeving op een nieuwe manier te ervaren. Een sterk contrast met het paviljoen van Zumthor die naar binnen gekeerd was en zich afsloot van het park en de stad. Doordat de schijf vlak boven de grond hangt komt er weinig daglicht in het paviljoen. Hierdoor ben je in het paviljoen haast onzichtbaar vanaf buiten/het park. In deze beschutte plek kun je je even terug trekken uit de hectiek en dynamiek van de stad om deze vervolgens vanuit een nieuw oogpunt te observeren.

 

 

Meer informatie:

©2009-2024 Martijn Giebels