Overzicht exposities over Brazilië en de Olympische Spelen (zomer 2016)

SESC Pompeia

 

Het zal niemand ontgaan zijn dat dit jaar de Olympische Spelen plaats vinden in Rio de Janeiro. De eerste Spelen in Zuid Amerika starten over 75 dagen op 5 augustus. Brazilië is momenteel vooral in het nieuws vanwege de politieke, economische en Zika crisissen. Verschillende culturele instellingen in Nederland laten de komende maanden een andere kant van het immense en diverse land zien met exposities over uiteenlopende onderwerpen. Een overzicht:

 

Another Reality. After Lina Bo Bardi
Stroom Den Haag
6 april tot en met 3 juli 2016
www.stroom.nl

Bij Stroom Den Haag staat dit voorjaar de architect Lina Bo Bardi (Rome 1914 – São Paolo 1992) centraal. Stroom nodigde kunstenaars uit die zijn geïnspireerd door haar praktijk en ideeën, waarin de mens een centrale rol speelde.

Lees verder

 

Soft Power. Arte Brasil.
Kunsthal KAdE Amersfoort
21 mei tot en met 28 augustus 2016
www.kunsthalkade.nl

In de zomer van 2016 is in Kunsthal KAdE ‘Soft Power. Arte Brasil.’ te zien. Een grote tentoonstelling met een overzicht van 38 Braziliaanse hedendaagse kunstenaars en kunstenaarsgroepen over actuele thema’s in het land.

Lees verder

 

Mapping Brasil. Nederlanders naar Brazilië in de 17de Eeuw
Kunsthal KAdE Amersfoort
21 mei tot en met 28 augustus 2016
www.kunsthalkade.nl

Samen met Museum Flehite ontwikkelde Kunsthal KAdE de presentatie ‘Mapping Brasil’ als onderdeel van ‘Soft Power. Arte Brasil’. Het historische onderdeel ‘Mapping Brasil’ laat zien dat de banden tussen Brazilië en Nederland ver teruggaan.

Lees verder

 

Brasil, Beleza?!
26 mei tot en met 2 oktober 2016, museum Beelden aan Zee
26 mei tot en met 21 augustus 2016, Lange Voorhout, Den Haag

Brazilië is het thema van de grote kunstmanifestatie van 2016 in museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag. De Olympische Spelen van 2016 zijn de aanleiding voor een ode aan de Braziliaanse beeldhouwkunst.

Lees verder

 

Control Syntax Rio
Het Nieuwe Instituut Rotterdam
12 juni 2016 tot en met 8 januari 2017
www.hetnieuweinstituut.nl

Al geruime tijd voor de Wereldkampioenschappen Voetbal (2014) en de komende opening van de Olympische Spelen is in Rio de Janeiro een geavanceerd commando- en controlecentrum in gebruik genomen. Vanuit dit Centro de Operacoes Rio (COR) worden 24 uur per dag stedelijke verkeersbewegingen, mensenstromen, weersomstandigheden, calamiteiten en gezondheidsrisico’s in kaart gebracht.

Lees verder

 

Living in Brasil – Isabelle Ribot (1961)
Museum M.A.C. House Leusden
29 mei 2016 tot en met zondag 28 augustus
Website

Isabelle is geboren in Frankrijk en woont en werkt in Brazilië. Vanaf 1986 maakte ze diverse reizen naar Brazilië en dit land werd voor haar een bron van inspiratie en het begin van haar creatieve universum. In 2001 besloot ze Europa voorgoed te verlaten en zich definitief te vestigen in São Paulo.

 

Daily life in Brasil
Museum M.A.C. House Leusden
29 mei 2016 tot en met zondag 28 augustus
Website

In deze groep expositie zien we Brazilië door de ogen van de kunstenaars. Hoe ervaren zij hun dagelijks leven in Brazilië?

 

Over de Olympische Spelen:

Munich1972
Het Nieuwe Instituut Rotterdam
12 juni 2016 tot en met 8 januari 2017
www.hetnieuweinstituut.nl

De Olympische Spelen van 1972 boden gastland West-Duitsland een uitgelezen kans zich aan de wereld te presenteren als een moderne, democratische en cultuurbewuste natie. In de voorbereiding van München 1972 speelden uiteenlopende ontwerpdisciplines een centrale rol. Architectuur, design en landschapsarchitectuur waren geïntegreerd in een totaalontwerp dat openheid en inclusiviteit moest uitstralen.

Lees verder

 

51 Sprints
Het Nieuwe Instituut Rotterdam
12 juni 2016 tot en met 8 januari 2017
www.hetnieuweinstituut.nl

De geschiedenis van de 100 meter sprint fungeerde als uitgangspunt voor een onderzoek naar de symbolische betekenis die de atleten voor grote groepen mensen hebben gekregen.

Lees verder

 

Overige events:

Architectuurcafé woensdag 1 juni 2016: Brazil Modern – over de verrassende veelzijdigheid van Braziliaanse moderne architectuur
KAdE Café Amersfoort
Woensdag 1 juni, aanvang 20:00

Het Architectuurcafé van FASadE op woensdag 1 juni a.s. staat in het teken van de wonderbaarlijke moderne architectuur van Brazilië. Architect en hoogleraar aan de TU Delft Paul Meurs, SteenhuisMeurs schetst de verrassende rijkheid van Braziliaanse moderne architectuur. Naast het werk van de Oscar Niemeyer, Lúcio Costa, Affonso Eduardo Reidy en heel veel anderen t/m Bo Bardi en Paulo Mendes da Rocha.

Lees verder

 

Festival Latino Americano Rotterdam
LantarenVenster
17 tot en met 21 augustus

Van 17 tot en met 21 augustus 2016 ademt LantarenVenster vijf dagen lang Latijns-Amerika! Festival Latino Americano Rotterdam vertoont het beste van de actuele Latijns-Amerikaanse cinema en presenteert de meest spraakmakende concerten.

 

(Tips voor andere events of exposities binnen deze thema’s ontvang ik graag in de comments!)

©2009-2024 Martijn Giebels