Vooruitblik op PyeongChang 2018 (deel 1)

In drie delen kijk ik vooruit naar de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Vrijdag 2 februari volgt deel 2 en op de dag van de openingsceremonie, 9 februari, sluit de reeks met deel 3.

 

Introductie

Na mislukte pogingen in 2003 en 2007, lukte het PyeongChang in 2011 eindelijk om de organisatie van de Olympische Winterspelen binnen te halen. Na de Olympische Spelen van Seoul in 1988 is het de tweede keer dat de Republiek Korea de Spelen mag organiseren. PyeongChang 2018 is tevens de eerste in een reeks van 3 Aziatische Olympische Spelen op rij. In 2020 is Tokyo de gaststad en 2 jaar later wordt Beijing de eerste stad die zowel Zomer- (2008) als Winter-spelen heeft georganiseerd.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het Koreaanse schiereiland verdeeld in twee delen; de Democratische Volksrepubliek Korea in het noorden en de Republiek Korea in het zuiden. Van 1950 tot 1953 vochten beide delen een oorlog uit. Deze Koreaanse Oorlog eindigde met een wapenstilstand, een vredesverdrag is echter nooit gesloten. Tot op de dag van vandaag zijn er spanningen tussen het noorden en het zuiden.

In Zuid-Korea wonen 51,5 miljoen mensen, waarvan 9,9 miljoen in de hoofdstad Seoul. Andere grote steden met meer dan twee miljoen inwoners zijn Busan, Incheon en Daegu. Het land heeft een oppervlak van 100,210 km2 en grenst behalve aan Noord-Korea ook aan de Gele Zee en de Japanse Zee.

Zuid-Korea is na de wederopbouw van de Koreaanse Oorlog en economische crisis van de jaren ‘90 razendsnel uitgegroeid tot een democratisch en welvarend land. In 2016 had Zuid-Korea de 11de economie van de wereld. Het land is zwaar afhankelijk van de internationale handel. Sterke sectoren met veel export zijn de scheepsbouw, automobielindustrie, grondstoffen en consumentenelektronica. Zuid-Koreaanse merken als Samsung, Hyundai en LG zijn bekend over de hele wereld.

Zuid-Korea heeft veel ervaring met het organiseren van grote sportevenementen. Met de organisatie van de Winterspelen komt Zuid-Korea zelfs in een selecte groep van landen die de Olympische Zomer- en Winter-spelen, FIFA World Cup en IAAF World Championships georganiseerd hebben. Daarnaast was het land de gastheer van 4 edities van de Asian Games (Seoul 1986, Gangwon 1999, Busan 2002 en Incheon 2014) en 3 Universiades (Muju 1997, Daegu 2003 en Gwangju 2015).

Voetbal en honkbal zijn (traditioneel) de populaire sporten in Zuid-Korea. Daarnaast is schaatsen (vooral short track) erg populair. Tijdens de vorige Olympische Winterspelen in Sochi werden door het Zuid-Koreaanse team in totaal 3 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles behaald bij langebaanschaatsen, shorttrack en kunstrijden.

 

Lees meer over PyeongChang2018 en de architectuur van de Spelen in dit online magazine of op Architecture of the Games.

©2009-2024 Martijn Giebels