Vooruitblik op PyeongChang 2018 (deel 3)

Dit is het derde en laatste deel in een reeks over de Olympische Winterspelen in PyeongChang

 

Transport

De Republiek Korea beschikt over een modern en uitgebreid transportnetwerk bestaande uit snelwegen, (hogesnelheids)treinverbindingen en bus routes door het hele land. 

De belangrijkste luchthaven van Zuid-Korea is Incheon International Airport, gelegen op 50 kilometer van Seoul. Incheon Airport is gebouwd op een gedeeltelijk kunstmatig eiland in de Gele Zee en in 2001 geopend. De luchthaven is één van de drukste in Azië. In 2016 reisden 57,7 miljoen passagiers via dit vliegveld naar bestemmingen wereldwijd. Op 18 januari 2018 wordt de nieuwe Terminal 2 geopend waarmee de capaciteit van de luchthaven nog verder vergroot wordt. Incheon International Airport is vanaf 2005 ieder jaar verkozen tot beste luchthaven wereldwijd in een verkiezing georganiseerd door de Airports Council International.

Ten behoeve van de Olympische Spelen in PyeongChang is een nieuwe hogesnelheidslijn gebouwd tussen Wonju en Gangneung. Deze lijn is in december 2017 in gebruik genomen en brengt de reistijd van Incheon en Seoul naar Gangneung terug tot minder dan twee uur.

Tijdens de Spelen zijn er drie belangrijke transport hubs, de zogenaamde Transport Malls. Deze hubs zijn gelegen bij treinstations en grote parkeerplaatsen. Vanaf de Transport Malls rijden pendelbussen naar alle venues en kleinere hubs. De nieuwe hogesnelheidstrein stop bij de Jinbu Transport Mall.

 

© Architecture of the Games. Data via PyeongChang 2018. No rights can be derived from this map.

 

Lees meer over PyeongChang2018 en de architectuur van de Spelen in dit online magazine of op Architecture of the Games.

©2009-2024 Martijn Giebels