Krijgt Groot Brittannië een nieuwe luchthaven?

Afbeelding: Foster + Partners

Onlangs presenteerde een samenwerkingsverband van Foster+Partners, Halcrow en Volterra de Thames Hub vision. Hierin wordt geconstateerd dat de huidige infrastructuur van Groot Brittannië de verwachte groei in de toekomst niet aan kan. Door het ingrijpend verbeteren van de infrastructuur kan de internationale concurrentiepositie van Groot Brittannië worden verbeterd. Onderdeel van deze visie is een hub aan de monding van de Thames met onder andere een nieuwe luchthaven ter vervanging van Heathrow Airport.

Heathrow is met 65 miljoen passagiers per jaar één van de drukste luchthavens ter wereld. Door de ligging, in de agglomeratie ten westen van Londen (foto), is groei nauwelijks meer mogelijk. Eerder dit jaar werd na hevige protesten het plan om een derde start- en landingsbaan aan te leggen zelfs geannuleerd. Op de nieuwe locatie die Foster voorstelt lopen aanvliegroutes niet of nauwelijks over land. Hierdoor is het mogelijk om dag en nacht te vliegen en zou de nieuwe luchthaven een capaciteit van maar liefst 150 miljoen passagiers per jaar kunnen krijgen.

De plannen voor een grote luchthaven ten oosten van Londen zijn overigens niet helemaal nieuw. Al in de jaren ’70 waren er vergevorderde plannen. Destijds heeft men uiteindelijk toch gekozen voor meerdere luchthavens rondom de stad. Van de overige vier luchthavens rondom Londen hebben Stansted en Gatwick ook omstreden uitbreidingsplannen. Deze luchthavens worden in de nieuwe visie ontlast.

Video waarin Norman Foster de Thames Hub vision toelicht:

 

Heathrow heeft in de afgelopen jaren twee writers-in-residence gehad. Deze boeken geven een kijkje achter de schermen en zijn zeker de moeite van lezen waard:

Alain de Botton – A Week at the Airport

Tony Parsons – Departures

©2009-2024 Martijn Giebels