Gdansk Sopot Gdynia

Afgelopen december ben ik in de zogenaamde Trójmiasto (driestad) in het noorden van Polen geweest. Drie steden (Gdansk, Sopot en Gdynia) gelegen aan de Baltische Zee met elk een eigen gezicht en karakter maar met dezelfde bewogen recente geschiedenis.

In deze regio werd het eerste schot van de Tweede Wereldoorlog gelost toen Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het historische centrum van de voormalige Hanzestad Gdansk vrijwel volledig verwoest. De binnenstad is aan de hand van foto’s in de afgelopen decenia gerestaureerd.

Na de oorlog verdween Polen achter het IJzeren Gordijn. Aangenomen wordt dat de val van het communisme in Gdansk begonnen is met de protesten van arbeiders uit de scheepswerf onder aanvoering van Lech Walesa.

Gdansk en Gdynia hebben tegenwoordig nog steeds grote havens, gemarkeerd door vele kranen. Daarnaast is het communistische verleden bij beide steden op stedenbouwkundige en architectonische schaal duidelijk zichtbaar. (ruim opgezette wegen / woonblokken) Vooral Gdynia doet op sommige plekken haast Russisch aan.

Een uitzondering is Sopot. Omdat deze stad sinds lange tijd vooral een badplaats is, bleef het gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Sopot zijn nog veel (houten) villa’s te vinden uit het begin van de vorige eeuw.

Gdansk probeert steeds meer toeristen te trekken. Zo is er een onlangs een nieuwe terminal bij de luchthaven gebouwd, heeft de stad een nieuwe voetbalstadion (gebouwd voor het EK van 2012) en worden er momenteel twee (grote) nieuwe musea gebouwd. (European Solidarity Centre en Museum of the Second World War)

 

Onderstaand een foto verslag.

 

 

©2009-2024 Martijn Giebels