Tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal ligt de voormalige luchtmachtbasis Twenthe. Sinds het vertrek van Defensie in 2008 probeert men de luchtmachtbasis te transformeren tot een kleinschalige civiele luchthaven. Vooruitlopend op deze ontwikkelingen heb ik een ontwerp gemaakt voor een nieuwe luchthaventerminal.
Luchthaventerminals zijn functionele gebouwen waarin het vooral draait om het zo efficiënt en veilig mogelijk vervoeren van personen en goederen. Vaak is er geen ruimte en aandacht voor het individu en identiteit / historie van de locatie. Deze vliegvelden zijn uitwisselbaar, werken desoriënterend en zijn vooral betekenisloos. In mijn afstudeerplan wil ik laten zien dat een vliegveld meer kan zijn dan alleen maar een onderdeel van een transportmiddel.
Het uitdragen van de regionale identiteit is een manier om een terminal betekenis te geven. Eén van de grootse kwaliteiten waarmee Twente zich kan onderscheiden is het landschap. Door het uit elkaar trekken [deconstrueren] van de standaard terminal in losse ‘eenheden’ wordt het landschap onderdeel van de terminal en beleving. Het vliegveld lost op in de omgeving.
Het resultaat is een vliegveld dat nog niet bestaat. Een plan waarin het landschap en terminal elkaar versterken en een unieke ervaring bieden aan de reizigers en inwoners van de regio. Een uithangbord voor de Twentse cultuur en identiteit waarmee de regio weer op de kaart gezet wordt.
“Verschijnen en verdwijnen lijkt het ontwerpend motief te zijn dat Martijn Giebels hanteert voor zijn ontwerp van een nieuw vliegveld in Twente. Het huidige vliegveld Twente wordt als vertrekpunt genomen voor een nieuw ontwerp. Reiziger en recreant lijken samen te vallen; de een op een informele manier op weg naar zijn vliegtuig en verre bestemmingen, de ander rondstruinend door het unieke Twentse landschap.”
Gerard van Heel, Onderwijscoordinator ArtEZ Institute of the Arts
Presentatievideo concept en ontwerp